Besök förskolan

Som förälder är det inte ovanligt att man har väldigt många frågor när man besöker en förskola för första gången. Hur gärna man än vill undvika tanken att behöva lämna bort sitt barn under dagarna, är det viktigt att man fokuserar rätt för att skapa en så bra vardag för barnet som möjligt.

En av de viktigaste delarna när det gäller att välja förskola är naturligtvis att besöka förskolan i fråga. När du besöker en förskola eller ett daghem har du möjlighet att titta på lokalerna där ditt barn ska vistas, titta på gården och även fråga pedagogerna om diverse saker, t.ex. kost, schema eller rutiner på förskolan. Du får även en möjlighet att titta på hur rena lokalerna är och om det finns brister som du bör ta på allvar.

Ett besök på en förskola kan gå till på två olika sätt. Det vanligaste är att förskolan har specifika dagar då man kan komma på besök och då en eller flera pedagoger finns på plats för att visa er runt i lokalerna. Ibland kan det vara andra föräldrar och barn medverkandes på rundturen och ibland kan man vara helt ensam. Fördelen med att vara själv på plats är att man har möjlighet och kanske mer mod att ställa diverse frågor och fördelen med att vara flera är att en förälder kanske ställer en fråga som du aldrig ens funderat över.

Besök gärna förskolan mer än en gång. Vid endast ett tillfälle kan man vara lite extra nervös och kanske glömmer bort frågor som man länge velat ha svar på. När du besöker förskolan flera gånger (gärna vid olika tider om möjligt) har du en chans att se hur de olika delarna av verksamheten fungerar, t.ex. när barnen är ute och leker på förmiddagen och när barnen är inomhus och leker eller målar.