Ansök i god tid

Du har fått hem information om att det är dags att ansöka om en förskoleplats, men ännu har du inte lyckats få rumpan ur vagnen. Anledningarna till att man inte ansöker så fort papperna kommer hem kan vara många, antingen har man inte haft tid, möjlighet eller så har man helt enkelt ett väldigt optimistiskt tänkande.

För vissa är det skönt att få vara hemma med sin nya familjemedlem, men förskoleplatser kan vara en aning svåra att få och ännu klurigare är det om man inte nöjer sig med vilken förskola i området som helst. Bor man i en större stad som Stockholm måste man vara ute i mycket god tid och även då kan det vara så att man inte får den förskoleplats som man önskar.

När du väljer förskola har du möjlighet att skriva upp fem stycken olika val. Anledningen till detta är för att det ska bli lättare att hitta en plats till ditt barn. Du har själv möjlighet att rangordna dina förskolor efter de som du tycker verkar mest intressanta och i de allra flesta fall kan man räkna med en plats på någon av de tre förstnämnda.

En förskola som du finner populär och intressant, kommer andra föräldrar också finna intresse för. Du bör därför se till att ansöka om en plats i så god tid som möjligt och gärna ha lite utrymme när det kommer till ett exakt datum då barnet ska börja. Har du ett större utbud av dagar eller till och med månader, så är det större chans att något barn har slutat eller bytt avdelning och ditt barn kan få plats. På kommunens hemsida kan man se vilken förskoleplats som barnet befinner sig på de olika förskolorna och kan på så vis lättare ha en klar bild om vilken förskola det kommer att bli.